Tip: voorkom lekstroom voor de beste geluidskwaliteit

Door op 9-12-2013 in Technologie

Tip: voorkom lekstroom voor de beste geluidskwaliteit

Bij het onderwerp audio is de term ‘fase’ een veelbesproken onderwerp. Het gaat hierbij natuurlijk om de fase van stroom. Dit heeft, kort gezegd, te maken met hoe apparatuur klinkt wanneer je de stekker van het aangesloten netsnoer omdraait. Over hoe dit precies werkt, bestaat veel discussie, maar de meest geaccepteerde verklaring in de audiowereld is dat een ‘verkeerde fase’ relatief veel lekstroom geeft. Dit loopt dan vervolgens als een spanning over je stroomkabels en dit leidt tot vervorming van het geluid.

Veel lekstroom wordt altijd veroorzaakt in huis en nooit door de energieleverancier. Daardoor kan het ook nog eens tot hoge kosten leiden. Daarnaast tast het natuurlijk de kwaliteit van je geluid hebt. Kortom: twee dingen die je heel graag wil voorkomen. Er zijn verschillende methoden om de laagste lekstroom te vinden. Dit kun je doen met behulp van een multimeter, maar er is een makkelijkere manier om je audioset in fase te zetten. In de meeste gevallen werkt het.

Hierbij is het belangrijk dat de fase uit je netsnoer wordt aangesloten aan de kant van de trafo waar de minste hoeveelheid lekstroom wordt opgewekt. In de meeste gevallen werkt de onderstaande methode, omdat de aansluiting van de trafo bij veel apparatuur op dezelfde manier is doorgevoerd:

1. Gebruik een spanningzoeker
2. Steek je netsnoer in het stopcontact
3. Gebruik de spanningzoeker om de fase in het snoer te vinden (aan de kant die je aansluit op het apparaat), het lampje gaat branden wanneer je de fase hebt gevonden. De rechtse geleider (zie plaatje onder) moet de fase zijn wanneer het middelste pinnetje boven zit. Is dit niet het geval, draai dan de stekker in het stokcontact en meet nogmaals.

Dat is alles. Wanneer je audioset volledig in fase staat, haal je de maximale geluidkwaliteit uit je speakers.