Stems! Een nieuw opensource format voor dj’s\producers

Door op 3-22-2016 in Technologie

Stems! Een nieuw opensource format voor dj’s\producers

Innovatie of niet\ouwe meuk in een nieuw jasje

Sinds vorig jaar heeft de dj\producer wereld er een nieuwe format bij om muziek ten gehore te brengen en\of te maken c.q. creëren. Het ‘nieuwe’ systeem komt er in het kort op neer dat ‘gewone’ singuliere muziekstukken gemultitracked worden. Waar een dj in het verleden beperkt werd door het aantal draaitafels, die dan gelijk staan aan het aantal nummers dat hij\zij kan draaien brengen Stems dus meer mogelijkheden. Elke nummer is namelijk onder verdeeld in vier basic tracks, namelijk; drums, bas, chords en vocalen. Die kunnen binnen een en hetzelfde nummer naar gelieve actief zijn en\of op verschillende manieren gemanipuleerd worden. Dat betekent dus dat bij een standaard dj set up (lees twee draaitafels\cd spelers en een mixer) er twee keer vier verschillende combinaties mogelijk zijn in plaats van slechts twee. Voor zover de theorie….

Dj set of live act

Dat klinkt an sich interessant en voor de nieuweling op audio\dj\producer gebied wellicht aanlokkelijk. Wij van Audiopaul vragen ons echter af of Stems nu werkelijk een nieuwe innovatie is of het rebranden van oude technieken door middel van nieuwe producten. Stems probeert zich als het ware tussen het Djen en produceren van muziek te positioneren. Dj sets worden daarmee semi live sets door de mogelijkheden om binnen een nummer meerdere delen daarvan te benadrukken en te mixen. A priori zou je zeggen dat meer mogelijkheden altijd goed is. Meer mogelijkheid tot combineren kan leiden tot meer creatieve en uitdagendere sets en dat is een pluspunt. Ja toch!? Dat klinkt logisch maar is dit nu werkelijk zou innovatief als de makers van Stems voor doen laten komen.  Om met de deur in huis te vallen, dat valt eigenlijk wel mee. Less is more in dit geval, more or less.

Simplificatie is nog geen innovatie

Stems bied namelijk in versimpelde vorm aan wat dj’s en producers al jaren doen. Het mixen\maken van muziek, niet meer en niet minder. Multitrack systemen zijn al decennia in gebruik en de kunst van het djen ligt ook nadrukkelijk in de manier waarop je de EQ in je set\nummers gebruikt en toepast. Het is een leuk idee om elk nieuw nummer onder te verdelen in vier basic tracks maar een vocaal kan je ook er uit halen of benadrukken door de desbetreffende frequentie te muten of te boosten. Systemen zoals Traktor bieden met vier decks en samplebanks eigenlijk dezelfde mogelijkheden aan maar minder voor de hand liggend. Bedenk dan dat Stems een stuk duurder zijn dan ‘gewone’ nummers’ en dat er een hele lijn aan nieuwe producten op stapel staan die aan Stems gerelateerd zijn en je weet het. Stems zijn zoals oude wijn in nieuwe zakken. Prima te drinken maar het label staat niet voor iets wat we al niet eerder hebben gedronken.

Zie ook: