Minder bekende Traktor tips en tricks

Door op 2-11-2015 in Muziek

Minder bekende Traktor tips en tricks

Meest gebruikte DJ programma

Traktor is met afstand het meest populaire DJ programma op de markt vandaag de dag. Serato mag een goede tweede genoemd worden maar dat komt hoofdzakelijk door de populariteit van dat programma in de Verenigde Staten. Wij van Audiopauil dachten dat het wellicht een goede zaak zou zijn een aantal minder bekende mogelijkheden en functies van Traktor te belichten. Zaken zoals de sync functie en de slipmode die in Traktor flux heet mogen bij de kenners als bekend worden verondersteld. Interessanter lijkt het ons om twee functies nader uit een te zetten die handig kunnen zijn bij het mixen van muziek. Met name muziek die niet met een computer is gemaakt en dus niet kaarsrecht met de sync functie gelijk te trekken is. Ook de functie en toepassingen van de Q en de S in Traktor in combinatie met het gridloze gebruik van de beat sync functie zal in dit artikel beschreven worden.

Beat sync zonder grid

De sync functie van Traktor is de meest bekende en ook verguisde mogelijkheid van het programma. Die werkt uitstekend als het digitale composities betreft aangezien die in tijd kaarsrecht zijn maar gaat niet op als het live muziek betreft. Het verschil is dat live muziek in tempo nooit helemaal gelijk is. De tempo wisselingen van live muziek zijn echter met de beat sync functie zonder grid te ondervangen. Op het moment dat er geen grid is maar de beat sync functie staat ingesteld zal Traktor de te mixen muziek gelijk trekken op basis van de muziek zelf en niet de grid waarin het normaliter op gesynced wordt. Op deze manier is ook muziek met verschillende tempi binnen Traktor te syncen. Let wel op dat dit het mixen van muziek een hachelijkere zaak maakt dan bij het gebruik van de sync functie met beat grid het geval is. Succes!

 De S en de Q

De S en de Q onder de main volume potmeter staan voor snap en quantize. De S staat voor snap en zorgt ervoor dat het muziekstuk bij het gebruik van bij voorbeeld de beat jump functie altijd op de juiste start positie wordt ingezet. de Q zorgt voor het rechttrekken van de muziekstukken op de maat van de de door Traktor gecreëerde beatgrid. Experimenteer met deze knoppen door bijvoorbeeld de Snap functie uit te zetten en zo ook niet kaarsrechte composities in tijd correct te kunnen instarten. In combinatie met de eerste tip levert dat strakkere mixen op met muziekstukken die in tijd niet zo recht staan als de beatgrid die door Traktor op de muziek wordt ‘geplakt’. Het mixen van met name live muziek of stukken die in tempo wisselen wordt zo een stuk eenvoudiger.