Eerste film over Heineken ontvoering eindelijk in de bioscoop

Door op 11-09-2011 in Nederlands

Er is waarschijnlijk geen Nederlander die nooit van Alfred ‘Freddy’ Heineken heeft gehoord. Hij nam de bierbrouwerij van zijn grootvader over en hij was de man die van Heineken een wereldberoemd biermerk en een van de grootste bierbrouwers ter wereld maakte. Freddy Heineken is, vooral in Nederland, echter ook bekend om het verhaal van zijn ontvoering.

Heineken werd in 1983 samen met zijn chauffeur voor 3 weken ontvoerd. De ontvoerders eisten 35 miljoen gulden voor de vrijlating van Heineken en zijn chauffeur. Het losgeld werd betaald, maar Heineken en zijn chauffeur werden niet vrijgelaten, ze werden drie weken later gevonden in een leegstaande loods. De Heineken Ontvoering gaat over deze ontvoering die in 1983 plaatsvond.

De film beschikt over een aantal van Nederlands beste goede acteurs en actrices. De hoofdrolspeler in de film is Rutger en zijn tegenspelers zijn onder andere Reinhout Scholten van Asgat, Gijs Naber, Teun Kuilboer, Korneel Evers, Marjolein Keuning en Marcel Hensema. Door het grote aantal goede acteurs waren de verwachtingen hooggespannen, er werd veel verwacht van de film.

De film heeft ook niet te klagen gehad over publiciteit, er is de laatste tijd veel te doen geweest over De Heineken Ontvoering. Zo wilde een van de ontvoerders, Willem Holleeder, dat de film werd verboden en niet in de Nederlandse bioscoop mocht draaien, omdat de film volgens Holleeder niet waarheidsgetrouw was en zijn privacy zou schenden.

Peter R. de Vries leverde bovendien veel commentaar op de film, omdat hij vond dat de film grotendeels was verzonnen. Volgens Peter R. de Vries zou de film voor ongeveer 75% uit fictie bestaan en was het onbegrijpelijk dat het verhaal zo onrealistisch was geworden.

Holleeders klacht werd een aantal weken geleden door de Nederlandse rechter afgewezen en de film mag gewoon in de Nederlandse bioscoop draaien. De film over de ontvoering van Freddy Heineken draait sinds 27 oktober in de Nederlandse bioscopen en de film doet het daar op dit moment erg goed. De Heineken Ontvoering heeft na slechts 4 dagen al meer dan 100.000 bezoekers getrokken en heeft is daardoor nu al goud.

Er zal binnenkort ook nog een tweede film over de Heineken ontvoering worden gemaakt. Deze film zal door een Amerikaanse filmmaatschappij worden geproduceerd en worden gemaakt voor de internationale markt. Deze film zal met medewerking van Peter R. de Vries worden gemaakt. De kritiek de Peter R. de Vries op de Nederlandstalige film heeft moet waarschijnlijk dan ook met een korreltje zout worden genomen.