De natuur aan het woord in De Nieuwe Wildernis

Door op 11-18-2014 in Awards, Nederlands

De natuur aan het woord in De Nieuwe Wildernis

Wallpaper_1024x768_paardenDe cast van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ bestaat uit miljoenen spelers. Meer dan 1000 wilde konikpaarden, 3000 edelherten, 400 heckrunderen, 60 vossen en een onbekend aantal ijsvogels, bevers, zilverreigers, vlinders, strontvliegen en nog veel meer dieren komen langs in dit natuurspektakel.

Ultramoderne opnametechnieken

De Oostvaardersplassen, een nieuw natuurgebied in Flevoland, vormt de setting van de film. De kijker volgt de dieren, zoals paardenkuddes en vossenfamilies, van heel dichtbij. Met hulp van ultramoderne opnametechnieken wordt een intieme en spannende sfeer geschept.

Ton Okkerse en Lex Harding, producenten van De Nieuwe Wildernis, formuleerden het zo:

“We willen de ziel van dit boeiende wetland blootleggen, een zintuiglijke en emotionele confrontatie creëren die de samenhang en variëteit van dit ecosysteem duidelijk maakt. In de Oostvaardersplassen is het allemaal aanwezig: pure schoonheid, dramatiek en een geweldig verhaal. Een film waar de natuur zelf aan het woord is.”

Honderden draaidagen

De natuurdocumentaire, die op 23 september 2013 in première ging, is uniek voor Nederland. Regisseurs Mark Verkerk en Ruben Smit maakten de film in de traditie van gelauwerde BBC-producties. Zij werden daarbij bijgestaan door een team dat eerder werkte voor BBC, National Geographic, Discovery Channel, Arte ZDF en de publieke omroep. Zelfs astronaut André Kuipers werkte mee. Hij maakte beelden van het gebied vanuit de ruimte. Voor een documentaire van 97 minuten waren ruim twee jaar en honderden draaidagen nodig.

Meer dan 100.000 bezoekers in één week

Al een week na de première (op dierendag!) kreeg De Nieuwe Wildernis de status Gouden Film, omdat het bezoekersaantal de 100.000 was gepasseerd. De filmposter won de Cinemaprijs.nl Afficheprijs 2013. En met de toekenning van de Rembrandt Award werd De Nieuwe Wildernis uitgeroepen tot de beste Nederlandse film van 2013.