Arctic Monkeys schrijven geschiedenis met ‘AM’

Door op 9-15-2013 in Muziek

De Britse band Arctic Monkeys heeft met hun vijfde album geschiedenis geschreven in Groot-Brittannië. Het onlangs uitgekomen ‘AM’ van de band uit Sheffield bereikte deze week de nummer 1 positie in de UK top 40. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat ook de eerste vier platen van de band de hoogste plek in de Britse charts bereikten.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Britse popmuziek dat een band op een onafhankelijk label dit bereikt, maakte de Official Charts Company bekend. In de eerste week gingen van AM al ruim 157.000 exemplaren over de toonbank. Daarmee heeft de band alleen Daft Punk’s Random Access Memories voor zich als best verkochte album in de eerste week. Het Franse robotduo verkocht 165.000 platen in mei dit jaar.

Goede kritieken
AM werd zowel in Groot-Brittannië als in Nederland met veel enthousiasme onthaald. Muziektijdschrift NME gaf het album 10/10 en het doorgaans behoorlijk kritische Pitchfork beoordeelde AM met het hoogste cijfer van alle Arctic Monkeys-albums: 8.0. Het in Nederland toonaangevende magazine OOR ziet nog geen enkel spoor van verval, en ookMuziek.nl geeft met 4/5 hoog op over AM. Oordeel zelf:

Best Kept Secret
Eerder dit jaar speelden frontman Alex Turner en zijn band op de eerste editie van het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek en lieten daar al een aantal nummers van het op dat moment nog niet verschenen ‘AM’ horen. Naast het al vorig jaar uitgebrachte R U Mine, speelden de Monkeys Do I Wanna Know en de ballad Mad Sounds.