Ableton brengt update 9.1 uit voor Live

Door op 4-30-2015 in Muziek

Ableton brengt update 9.1 uit voor Live

Nieuwe manier van componeren

Over muziekmaken hebben we al eerder geschreven maar dan toegespitst op smartphones. Deze keer is het echter een specifiek programma waar we wat over te melden hebben, namelijk Ableton. Sinds het verschijnen van Ableton heeft het sequence programma een hoge mate van populariteit. Het maken van muziek met Ableton heeft een andere insteek dan andere sequence programma’s zoals Cubase en Logic Pro. Grootste verschil is dat het componeren van muziekstukken niet alleen lineair wordt benaderd. Voorheen waren alle composities gemaakt met sequence programma’s een lopende lijn van a naar b. Dat wil zoveel zeggen als dat het hele  muziekstuk van begin tot einde opgenomen en afgespeeld werd als een geheel. Ableton werkt met scenes en benaderd componeren modulair in plaats van linear. Het programma neemt het werken met loops die voorheen als onderdeel van het gehele muziekstuk als uitgangspositie van elke compositie.

Modificaties laatste versie Ableton

De nieuwe Ableton Live versie 9.1 borduurt voort op deze formule met uiteraard en breed scala aan aanpassingen en modificaties. De voornaamste daarvan zijn de mogelijkheid tot het capturen van live performances via midi, het gebruik van twee monitoren zodat zowel de lineair als de modulaire pagina’s tegelijkertijd te gebruiken zijn. Daarnaast is de mogelijkheid gecreëerd om automatisatie in de scene pagina’s in clips op te kunnen nemen, heeft het programma een aangepaste zoekfunctie voor het vinden van geluiden en is de geluidsbank die meekomt met het programma’s fors uitgebreid. Ook is de geluidskwaliteit van het programma door het gebruik van ander algoritmes verbetert. Als laatste zijn er een aantal extra tweaks ontworpen zoals de Clue compressor om sneller en specifieker precies dat geluid te kunnen ontwerpen dat je voor ogen\oren hebt.

Beste sequence programma op de markt!?!

Al met al heeft Ableton in een relatief korte periode een groot gevolg van gebruikers gekregen. Grootste reden daarvan is volgens ons het eerder vermelde verschil tussen lineair en modulair componeren. Of dat betekend dat Ableton het beste programma is om muziek mee te maken is uiteraard aan de gebruiker zelf. Wel kan worden gesteld dat Ableton een nieuwe manier van componeren die meegekomen is met het gebruik van samplers en loops perfect heeft geïntegreerd in een seqeunce programma nieuwe stijl. Als populariteit gelijk staat aan kwaliteit dan kan worden gezegd dat Ableton het beste sequence programma is op dit moment. In ieder geval wordt er bij Ableton nadrukkelijk out of the box gedacht als het componeren betreft en is de nieuwe versie een welkome aanwinst voor muziekmakend Nederland.