3 gouden tips bij het kopen van de perfecte speakers

Door op 9-10-2013 in Technologie

3 gouden tips bij het kopen van de perfecte speakers

Wij muziekliefhebbers hechten veel waarde aan een goede geluidskwaliteit. Wanneer je een nieuwe plaat opzet, wil je toch direct de beste geluidskwaliteit? Daarom geven we je hier 3 gouden tips voor het aanschaffen van nieuwe speakers.

1. Ga naar een speciaalzaak – neem de tijd

Hifi-luidsprekers beweren altijd dat ze het oorspronkelijke geluid van een opname het beste benaderen. Toch kunnen zelfs de duurste speakers een ‘slecht’ resultaat geven wanneer ze niet gecombineerd worden met de juiste versterker. Ga daarom naar een speciaalzaak, waar je alle combinaties kunt vergelijken. Deze winkels hebben systemen waarmee je eenvoudig kunt switchen tussen versterkers en speakers. Meestal hebben ze Spotify of YouTube, waarmee je jouw favoriete muziek kunt testen op de speakers. Neem rustig de tijd voor deze belangrijke keuze!

2. Kijk niet naar het formaat
Veel mensen laten zich leiden door het formaat van de luidsprekers, maar grote speakers zijn niet per definitie beter dan kleine. Wel kunnen ze in theorie lage tonen beter weergeven – een kleine klankkast kan lage tonen moeilijk luid genoeg reproduceren. Kleine speakers daarentegen hebben vaak een zuiverder stereobeeld. Denk goed na wat je belangrijk vindt!

3. Neem een stevige kast
In tegenstelling tot de kast van een viool of piano is die van de luidspreker geen klankkast. Bij deze muziekinstrumenten draagt de kast bij aan het geluid, bij een goede speaker is dit juist niet het geval. Het is zelfs van belang om een zo stevig mogelijke kast te nemen, zodat er niets meetrilt. Vaak betekent dit wel dat de speakers zwaarder zijn. Laat je hier niet door afschrikken!Lees meer tips over het aanschaffen van speakers in dit artikel van de Consumentenbond.